Această perioadă este una destul de complicată pentru majoritatea antreprenorilor. Mulți ne lovim de probleme de cash flow, probleme de personal, lipsa clienților, multe altele. Însă cred că este un moment bun de introspecție și să încercăm să răspundem la întrebarea “Cât de multe resurse consumăm, de la timp, bani și energie, căutând să rezolvăm probleme greșite?
Plec de la un exemplu clasic: ești administratorul unei clădiri, iar chiriașii sau locatarii se plâng de lift. Acesta este învechit și lent, se blochează des, iar ei trebuie să aștepte mult. Unii ajung să amenințe că se mută sau reziliază contractele, dacă nu rezolvați problema.
În primul rând, dacă te uiți atent la problemă, ai să observi că aceasta nu îți este prezentată într-un mod neutru, așa cum se întâmplă de foarte multe ori, cineva a încadrat deja problema pentru tine – liftul este lent. Din dorința de a rezolva repede o problemă nu mai acordăm atenția la modul în care problema este formulată și ne concentrăm pe soluții care ar face ca liftul să meargă mai repede. Te gândești dacă motorul poate fi schimbat? Trebuie oare schimbat liftul. Toate ideile care îți vin, cad în zona de soluții.
Uneori pentru a rezolva o problemă tot ceea ce trebuie să faci este să încetezi să cauți soluții, în schimb trebuie să îți îndrepți atenția asupra problemei în sine nu doar pentru a o analiza mai atent, ci pentru a o reîncadra.
Răspunsul la dilema de mai sus, joi la Webinarul EA.
Eveniment încheiat
Peter sprijină companiile să își atingă potențialul. Fost Manager de fond VC, unde a gestionat active de peste 100 Mil. Euro, Peter este un expert în management cu multă experiență și expertiză în industrii diverse. El activează și ca antrenor în multiple proiecte. Deține un Bachelor în Economie, Master în Leadership și Management la Universitatea Cornell, SUA. Ulterior a studiat la INSEAD, MIT Sloan School of Management și Harvard Business School.